Patruunasuodattimet

Patruunasuodatus on varma suodatusmenetelmä ja se takaa tarkan suodatustuloksen. Patruunasuodatusta käytetään tyypillisesti 500 µm suodatusasteesta alaspäin aina 0,02 µm asti.

Suodatinpatruunat asennetaan patruunasuodatinsäiliöön tai ne ovat valmiiksi kapseloituja. Patruunasuodatinsäiliöitä on lukuisille eri patruunamäärille virtausmäärän mukaan. Säiliöitä on saatavana useista eri materiaaleista.

Suodatinpatruuna valitaan suodatusasteen, suodatettavan aineen käyttölämpötilan tai kemiallisen kestävyyden mukaan.

Suodatinpatruunatyyppejä on useita. Päätyypit ovat aktiivihiilisuodatinpatruunat, syväsuodattavat suodatinpatruunat, laskostetut suodatinpatruunat, membraanisuodatinpatruunat sekä metalliset suodatinpatruunat. Tarkemmat kuvaukset löytyvät tuotteiden alta.

Aktiivihiilisuodatinpatruunat

Filterit aktiivihiilisuodatinpatruunoita käytetään yleisesti kloorinpoistoon, raskasmetallihiukkasten ja kevyiden väriepäpuhtauksien sekä haju- ja makuhaittojen ehkäisemiseen vedessä. Aktiivihiilipatruuna suodattaa myös 5 µm ja isommat kiintoaineet. Aktiivihiilisuodattimen paras hyötysuhde ja pidempi käyttöikä saavutetaan mikäli kiintoaineet suodatetaan ensin erillisellä suodattimella. Aktiivihiili voi olla patruunassa jauheena, pellettinä tai puristeena.

Tuotetiedot

Materiaalit   aktiivihiilipelletti, aktiivihiilipuriste
Suodatusasteet   5, 10 μm
Pituudet  5″ ylöspäin

Kalvosuodatinpatruunat

Kalvosuodattimet eli membraanisuodattimet ovat mikro- ja tiukimpien kalvojen osalta ultrasuodattimia eli ne soveltuvat hyvin pienten partikkelien (bakteerit ja muut taudinaiheuttajat) suodattamiseen. Filterit kalvosuodatin soveltuu sekä nesteiden että kaasujen (esim. säiliön korvausilma) suodattamiseen.

Suodattimien rakenne on laskostettu, mutta suodatinmateriaalin pinnalla on ohut puoliläpäisevä kalvo. Kalvomateriaali on tyypillisimmin PES (polyeetterisulfoni) tai teflon. Kalvosuodatin on ihanteellinen ratkaisu korkeaa puhtaustasoa vaativiin steriileihin olosuhteisiin. Niitä käytetäänkin tyypillisimmin elintarvike- ja lääketeollisuudessa mutta myös biotekniikassa sekä kemian- ja elektroniikkateollisuudessa.

Tuotetiedot

Materiaalit   PES, PTFE, PE, PP, Nylon, Polykarbonaatti
Suodatusasteet   0,02 μm ylöspäin
Pituudet   5″ ylöspäin

Laskostetut suodatinpatruunat

Patruunan suodatinmateriaalin laskostetun rakenteen vuoksi suodattimella on suuri suodatuspinta-ala ja kiintoaineen sitomiskyky. Suuri suodatuspinta-ala mahdollistaa korkean virtausnopeuden ja suodatuskapasiteetin sekä pitkän käyttöiän mutta muodostaen samalla pienen painehäviön virtaukseen. Filterit laskostetut suodatinpatruunat sopivat siis kohteisiin joissa suodattimien korkea hyötysuhde ja taloudellisuus ovat ratkaisevia. Laskostettuja suodatinpatruunoita käytetään hienosuodattimina tai kalvosuodattimien esisuodattimina.

Tuotetiedot

Materiaalit   PP, PE
Suodatusasteet   0,4 μm ylöspäin
Pituudet   5″ ylöspäin

Metalliset suodatinpatruunat

Metalliset, yleensä haponkestävästä teräksestä valmistetut patruunat soveltuvat käytettäväksi monenlaisissa sovelluksissa sekä nesteiden että kaasujen suodatukseen. Filterit metallinen patruuna valmistetaan joko sintraamalla, krymppaamalla, epoksiliimaamalla tai hitsaamalla.

Tuotetiedot

Materiaalit  AISI 304, 316
Suodatusasteet  2 μm ylöspäin
Pituudet  10” – 40”

Syväsuodattavat suodatinpatruunat

Filterit syväsuodattavissa suodatinpatruunoissa eli sedimenttisuodattimissa suodatettava aine (neste tai kaasu) virtaa kuitumateriaalin läpi. Kiinteät epäpuhtaudet jäävät suodatinpatruunaan ja suodatettu aine jatkaa puhdistuneena eteenpäin. Syväsuodattava rakenne mahdollistaa suodatinpatruunoille absoluuttisen suodatusasteen.

Filterit suodatinpatruunoissa on portaattomasti virtaussuunnassa tiivistyvä rakenne. Suodatinpatruunoissa käytettyjen kuitujen läpimitta pienenee virtaussuunnassa. Edellä mainituista syistä johtuen Filterit syväsuodattavilla suodatinpatruunoilla on pieni painehäviö ja suuri kiintoaineiden sitomiskapasiteetti mikä takaa pitkän käyttöiän sekä erinomainen kyky suodattaa geelimäisiä epäpuhtauksia (esim. humus).

Tuotetiedot

Syväsuodattavat polypropyleeniset suodatinpatruunat
Materiaalit   PP
Suodatusasteet   1 μm ylöspäin
Pituudet   5″ ylöspäin

Syväsuodattavat hartsisidotut suodatinpatruunat
Materiaalit   Akryyli, selluloosa
Suodatusasteet   1 μm ylöspäin
Pituudet   5″ ylöspäin

Syväsuodattavat punossuodatinpatruunat ”narukerät”
Materiaalit   Lasikuitu, PE, PP, Puuvilla, Ryon, Ryton
Suodatusasteet   1 μm ylöspäin
Pituudet   5″ – 80″

Patruunasuodatinsäiliöt

Filterit patruunasuodatinsäiliöt ovat valmistettu polypropyleenista, hiiliteräksestä, ruostumattomasta teräksestä tai haponkestävästä teräksestä ja ovat saatavana myös esimerkiksi steriilejä prosesseja varten sähkökiillotettuna. Sähkökiillotus tasoittaa säiliön pinnan ja tekee siitä likaa hylkivän sekä helposti puhdistettavan. Säiliöt soveltuvat kaikille suodatinpatruunatyypeille. Säiliöiden avaamismekanismit ovat helppokäyttöisiä ja turvallisia.

Filterit patruunasuodatinsäiliöitä on olemassa myös usealle patruunalle. Tämä mahdollistaa suurempien tilavuusvirtojen suodattamisen.

Tuotetiedot

Muoviset yhden patruunan suodatinsäiliöt
Materiaalit PP, PA
Paineluokat max PN10
Yhteet 3/8″ – 1″ BSP sisäkierre
Tilavuusvirroille max 6 m3/h
Muoviset usean patruunan suodatinsäiliöt
Materiaalit   PP
Paineluokat   max PN10
Yhteet    2″ BSP sisäkierre
Tilavuusvirroille   max 20 m3/h
Metalliset yhden patruunan suodatinsäiliöt
Materiaalit   messinki, AISI 304, AISI 316
Paineluokat   max PN64
Yhteet    ½” – 1″ BSP sisäkierre
Tilavuusvirroille   max 6 m3/h
Metalliset usean patruunan suodatinsäiliöt
Materiaalit   teräs, AISI 304, AISI 316
Paineluokat   max PN100
Yhteet   DN25 – DN1600
Tilavuusvirroille   1 – 1500 m3/h