
Uima-altaiden veden UV-käsittely
Tutkimuksissa on havaittu kloorin sivutuotteiden nostavan riskiä sairastua astmaan ja syöpiin, minkä takia niiden vähentäminen on noussut tärkeään asemaan uima- altaissa.
Tutkimuksissa on havaittu kloorin sivutuotteiden nostavan riskiä sairastua astmaan ja syöpiin, minkä takia niiden vähentäminen on noussut tärkeään asemaan uima- altaissa.
Galvaaninen vedenkäsittelylaite ja keskipakoerotin yhdistettynä sivuvirtaan asennettuun pussisuodattimeen on osoittautunut tehokkaaksi ratkaisuksi lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien veden laadun parantamiseen sekä ylläpitämiseen.
Saaristossa ja rannikolla on joskus hyvin haasteellista saada hyvää suolatonta vettä kaivosta. Merivedestä voidaan tehdä suolatonta puhdasta juomavettä käänteisosmoositekniikalla. Käänteisosmoosilaitteissa vesi pumpataan puoliläpäisevän kalvon eli RO-kalvon läpi kovalla paineella.
Perinteisesti vuosikymmenien ajan ultraviolettisäteilyyn perustuvaa UV-desinfiointia on pidetty ennen kaikkea taloudellisimpana ja laadukkaimpana tapana desinfioida juomavesiä ja elintarvikelaitosten prosessivesiä. Maailmalla jo pidempään ja Suomessakin viimeisten 10 – 15 vuoden aikana UV-desinfiointia on alettu hyödyntää myös uimavesien suojelussa sellaisissa kohteissa, joissa kunnallisten jätevedenpuhdistamoiden purkuvedet saattavat osittain ajautua uimarannoille.
Jäähdytysvesijärjestelmissä käytetään suodattimia poistamaan kiintoaineet, jotka aiheuttavat ongelmia järjestelmässä ja siinä olevissa laitteissa.
Suomessa on isoja paikkakuntakohtaisia eroja veden kovuuksissa. Tämä pätee niin vesilaitoksiin kuin omiin kaivovesiin.
Kovan käyttöveden aiheuttamat näkyvät haitat ovat yleensä kalkkikerrostumat vesikalusteissa, hanojen poresuuttimissa ja suihkuissa. Kova vesi jättää kuivuessaan pinnoille vaaleita läikkiä.
UV-desinfiointia on käytetty jo vuosikymmenten ajan sekä meillä Suomessa että muualla maailmassa takaamaan juomavetemme mikrobiologinen laatu eli estämään taudinaiheuttajien leviäminen kodeissamme hanasta tulevan veden mukana.
Kaivoveden laatuun vaikuttaa moni asia. Kaivovesi voi olla terveydelle haitallista vaikka se olisi täysin kirkas, hajuton ja mauton.